Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Wall-E


Σε ένα μακρινό, αλλά όχι και μη-ρεαλιστικό μέλλον, όπου η ανθρωπότητα έχει εγκαταλείψει την γη, διότι έχει καλυφθεί με σκουπίδια απο ισχυρές πολυεθνικές της αγοράς, ο WALL-Ε, ένα ρομπότ συλλογής σκουπιδιών έχει μείνει πίσω, να καθαρίσει το χάος. Το μικρό ρομπότ μαγεμένο απο θησαυρούς του παρελθόντος, είναι μόνο στη Γη εκτός από μια μικρή κατσαρίδα που έχει για κατοικίδιο. Μια μέρα, η Εύα, ένα κομψό και επικίνδυνο ρομπότ αναγνώρισης, στέλνεται στη Γη για να βρει αποδείξεις ότι ο πλανήτης είναι και πάλι βιώσιμος. Ο WALL-E ερωτεύεται την Εύα και την σώζει απο μια καταιγίδα σκόνης. Της δείχνει τα ζωντανά φυτά που βρήκε ανάμεσα στα ερείπια. Συνεπής με τις "οδηγίες" της η Εύα παίρνει το φυτό και αυτόματα απενεργοποιείται και εισέρχεται σε μια κατάσταση αδράνειας εκτός από ένα φωτάκι πάνω της που αναβοσβήνει. Η περιπέτεια τους μόλις αρχίζει.
Κριτικοί γράφουν ότι η ταινία "έρχεται να ξεπεράσει με διαστημική ταχύτητα κάθε προσδοκία που είχαμε σχηματίσει για τα animation ως σήμερα, μαζί με οτιδήποτε αγαπημένο μας έχουν χαρίσει η Disney και η Pixar" . Η συνεργασία Disney-Pixar φαίνεται πως άγγιξε το τέλειο προσφέροντας μία ταινία-σημείο αναφοράς για τα επόμενα χρόνια που επαναπροσδιορίζει το είδος. Ο WALL-E, έρχεται να χαρίσει πηγαίο γέλιο, να αγγίξει τις καρδιές θεατών κάθε ηλικίας αλλά και να προβληματίσει σε εποχές που η οικολογική συνείδηση αποτελεί επιταγή της ίδιας μας της ύπαρξης. Δύο ρομπότ καταφέρνουν να μας θυμίσουν πως είναι ν' αγαπάς, σε στιγμές όπου οι άνθρωποι άβουλοι και παχύσαρκοι εχουν καταντήσει έρμαια των milkshake και της τεχνολογίας.
Η ταινία του Andrew Stanton, κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης Animated ταινίας της χρονιάς για το 2008 ενώ είχε προταθεί για άλλα πέντε όσκαρ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails